@article { author = {Mehrabani, Bilal and Nazeri, Sonbol and Piri, KHosro}, title = {Evaluation of total produced phenol in Chaei Koohi (Stachys lavandulifolia Vahi) callus culture and possibility of its enhancement using Elicitors}, journal = {Agricultural Biotechnology Journal}, volume = {4}, number = {2}, pages = {77-88}, year = {2013}, publisher = {Shahid Bahonar University of Kerman and Iranian Biotechnology Society}, issn = {2228-6705}, eissn = {2228-6500}, doi = {10.22103/jab.2012.483}, abstract = {Many reports have demonstrated that many medicinal valuable secondary metabolites such as Phenolic compounds can be produced and accumulated by in plants in vitro culture. Polyphenols or phenolic compounds have potentially antioxidant activity. In past few years, pharmacological studies have confirmed that components and extracts of plants belong to the genus Stachys exert significant antibacterial, antitoxidant, antinephritic, antihepatitis, hypotencive and anxiety effects. Stachys lavandulifulia Vahi, popularly named "Chai Koohi" is widely distributed in different regions of Iran. In this study, effect of different concentrations of 2,4-D, on callus induction and  effect of two elicitors (metyl jasmonate and salisylic acid) in different time points(2, 10 and 20 days after culture)  on the level of total phenol were evaluated in callus. The results showed that, the best concentration of callus induction and growth was at the 1 and 2 mg/l 2,4-D. Also the effects of elicitors were significant in total phenol production. Cultivation time indicate significant difference on total phenol production, whereas interaction between time and elisitore was not significant. The highest total phenol concentration was found in the treatment with 10 µm of metyl jasmonate, after 10 days of culture.}, keywords = {Stachys lavandulifolia Vahi,callus culture,total phenol,Elicitors}, title_fa = {بررسی میزان فنول کل در گیاه چای کوهی(Stachys lavandulifolia Vahi)از طریق کشت کالوس و امکان افزایش آن با استفاده از محرک ها}, abstract_fa = {گزارشات متعدد نشان داده­ است که گیاهان در شرایط درون شیشه ای قادر به تولید متابولیت­های ثانویه ارزشمند از نظر داروئی مانند ترکیبات فنولی هستند. پلی فنول­ها و یا ترکیبات فنولی دارای فعالیت آنتی اکسیدانی هستند. در طی سال­های اخیر مطالعات داروشناسی نشان داده است که عصاره و ترکیبات حاصل از گیاهان متعلق به جنس Stachys  خواص ضد باکتری، ضداکسیدان، ضد نفریت، ضد هپاتیت، ضد فشار خون پائین داشته و دارای اثرات آرام بخش هستند. Stachys lavandulifulia Vahi. با نام محلی چای کوهی، در مناطق مختلف ایران پراکندگی دارد. در این مطالعه، اثر غلظت­های مختلف -D 4،2 بر میزان القاء کالوس در ریز نمونه­های برگ و همچنین اثر دو محرک متیل جاسمونات و اسید سالیسیلیک در زمانهای مختلف (2، 10 و 20 روز پس از کشت) بر میزان تولید فنول در کالوس­ها مورد بررسی قرار گرفتند. بهترین غلظت جهت القاء و رشد کالوس در 1 و2 میلی گرم در لیتر-D4،2 مشاهده شد. نتایج حاصل از بکارگیری محرک­ها نشان داد که تفاوت معنی داری در میزان فنول کل تولیدی بین تیمار محرک و شاهد وجود دارد. اثر زمان بر تولید فنول کل در این آزمایش معنی دار بود، در حالی­که تفاوت معنی داری بین اثرات متقابل آنها با هم مشاهده نگردید. بیشترین میزان فنول در تیمار دارای 10 میکرومولار متیل جاسمونات و بعد از گذشت 10 روز از کشت حاصل گردید.}, keywords_fa = {چای کوهی,کالوس,فنول کل,متیل جاسمونات و اسید سالیسیلیک}, url = {https://jab.uk.ac.ir/article_483.html}, eprint = {https://jab.uk.ac.ir/article_483_98bdbc7743981e4fbb51c25f01ff70c2.pdf} }