%0 Journal Article %T بررسی تنوع ژنتیکی ارقام گندم نان (Triticum aestivum L.) از طریق صفات مورفوفیزیولوژیک و نشانگرهای مولکولی SSR %J مجله بیوتکنولوژی کشاورزی %I دانشگاه شهید باهنر کرمان (دانشکده کشاورزی و پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی) و انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران %Z 2228-6705 %A نظری, مریم %A عبدالشاهی, روح اله %D 2014 %\ 05/22/2014 %V 6 %N 1 %P 215-231 %! بررسی تنوع ژنتیکی ارقام گندم نان (Triticum aestivum L.) از طریق صفات مورفوفیزیولوژیک و نشانگرهای مولکولی SSR %K تنوع ژنتیکی %K گندم نان %K نشانگر SSR %K صفات مورفو-فیزیولوژیک %K تجزیه کلاستر %R 10.22103/jab.2014.1302 %X وجود تنوع ژنتیکی شرط ضروری برای موفقیت در برنامه­های به­نژادی است. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی از طریق برخی از صفات مورفوفیزیولوژیکی و نشانگرهای SSR، 40 رقم گندم نان در یک طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1390-1389 مطالعه شدند. ژنوتیپ­های گندم نان برای تمامی صفات مورد بررسی تنوع ژنتیکی قابل ملاحظه­ای نشان دادند. تعداد پنجه­های بارور بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه نشان داد. در آزمایش SSR از مجموع 10 آغازگر انتخابی، 9 آغازگر چند شکلی قابل توجهی نشان دادند. برای مجموع ژنوتیپ ها 31 نوار چند شکل با میانگین 4/3 نوار به ازای هر آغازگر مشاهده شد. هتروزیگوسیتی مورد انتظار کل جمعیت در تمام جایگاه های ژنی به طور متوسط 36/0 ارزیابی شد و جایگاه ژنی wmc 420 دارای بیشترین تنوع بر روی جمعیت مورد مطالعه بود. تجزیه کلاستر با استفاده از روش وارد انجام شد و ارقام بر اساس میزان شباهت­ها گروه­بندی شدند. اطلاعات این گروه بندی می­تواند در پروژه­های به­نژادی برای افزایش عملکرد در شرایط تنش مورد استفاده قرارگیرد. %U https://jab.uk.ac.ir/article_1302_642fb13c8823aee8f26be8e6fcbafee5.pdf