%0 Journal Article %T مکان¬یابی ژنی صفات مرتبط با تحمل به شوری در مراحل زایشی و رویشی برنج %J مجله بیوتکنولوژی کشاورزی %I دانشگاه شهید باهنر کرمان (دانشکده کشاورزی و پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی) و انجمن بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران %Z 2228-6705 %A قاسم خانی, مرجان %A محمدی نژاد, قاسم %D 2013 %\ 02/19/2013 %V 4 %N 2 %P 43-59 %! مکان¬یابی ژنی صفات مرتبط با تحمل به شوری در مراحل زایشی و رویشی برنج %K : برنج %K تحمل به شوری %K رگه‎های درون زاد نوترکیب (RILs) %K مکان¬یابی QTLs %R 10.22103/jab.2012.473 %X به منظور مکان­یابی ژن­های صفات کنترل کننده تحمل به شوری در مراحل رویشی و زایشی برنج و تعیین سهم هر مکان ژنی در تنوع فنوتیپی، 80 فرد از جمعیت رگه­های درون زاد نوترکیب حاصل از تلاقیIR29/Pokkali مورد مطالعه قرار گرفتند. امتیاز تحمل ژنوتیپ­ها به شوری، غلظت سدیم، پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم در مرحله گیاهچه­ای و صفات ارتفاع گیاه، تعداد و وزن دانه، تعداد پانیکول، تعداد پنجه، باروری و عملکرد بیولوژیک در مرحله زایشی اندازه گیری شدند. با استفاده از 81  نشانگر چند شکل SSR، یک   QTLبزرگ اثر برای صفت امتیاز تحمل به شوری در بازوی مقابل Saltol بر روی کروموزوم 1 مشاهده شد، همچنین برای صفات غلظت سدیم، غلظت پتاسیم و نسبت آن­ها، ناحیه بزرگ اثری بر روی کروموزوم­های 1 و 10 مکان یابی شدند که مجموعاً تحمل به شوری در مرحله گیاهچه‎ای را کنترل می نمودند. برای تحمل به شوری در مرحله زایشی چندین QTL بزرگ اثر برای درصد کاهش وزن دانه­های پر و عملکرد بیولوژیک بر روی کروموزوم­های 7 ،9 و 10 مشاهده شد که QTL­های واقع بر روی کروموزوم 10، در مراحل رویشی و زایشی مشترک بود، که می­توان آن را به عنوان ناحیه کاندید جهت نقشه­یابی دقیق و اصلاح به کمک نشانگر مطرح نمود. بنابراین با هرم سازی این ناحیه به همراه Saltol کروموزوم یک می‎توان افراد متحمل به شوری ایجاد نمود. %U https://jab.uk.ac.ir/article_473_94fd6b00dbe0fe0363849f84110fed5e.pdf