TY - JOUR ID - 2737 TI - بررسی حضور آنزیم‌‌های خارج سلولی در کشت قارچ‌های اندوفیت جدا شده از دو گیاه فرفیون و سلمه تره JO - مجله بیوتکنولوژی کشاورزی JA - JAB LA - fa SN - 2228-6705 AU - بخشیانی, مهسا AU - ناظری, سنبل AU - ظفری, دوستمراد AU - مهدیان, سارا AD - 'گروه بیوتکنولوژی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا ، همدان، ایران AD - گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران AD - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 3 SP - 141 EP - 156 KW - فرفیون KW - سلمه تره KW - اندوفیت KW - آنزیم KW - متابولیت ثانویه DO - 10.22103/jab.2020.15047.1187 N2 -  مقدمه: آنزیم‌ها، متابولیت‌های با ارزش میکروبی هستند که در صنایع مختلف کاربرد وسیعی دارند. در حال حاضر تولید آنزیم‌های خارج سلولی توسط میکروارگانیسم‌ها، یکی از بهترین و موثرترین روش‌ها به منظور تولید صنعتی این آنزیم‌ها است. آنزیم‌های هیدرولازی از مهمترین این آنزیم‌های خارج سلولی هستند. که توسط میکروارگانیسم‌های مختلف از جمله قارچ‌های اندوفیت­ها، تولید می گردند. مواد و روش­ها: به منظور بررسی اندوفیت‌های دو گیاه فرفیون و سلمه­تره، در تابستان1395، از شش بافت مختلف گل، برگ، بذر، ریشه، طوقه و ساقه ی گیاهان سالم دو منطقه استان همدان نمونه برداری صورت گرفت.  پس از جدا و خالص سازی، قارچ‌های اندوفیت حضور آنزیم‌های هیدرولازی خارج سلولی آمیلاز، کاتالاز، پروتئاز، کازئیناز، سلولاز، پکتیناز و زایلاناز با اضافه کردن سوبسترای مربوطه در محیط کشت قارچ بررسی گردید. نتایج: پس از استریل سطحی و انتقال نمونه‌ها به محیط کشت پوتیتو دکستروز آگار، مجموعاً از دو گیاه فرفیون و سلمه تره، 31 جدایه قارچ اندوفیت جداسازی شد. نتایج نشان داد: 84 درصد از جدایه‌های قارچی دارای فعالیت آنزیم‌های خارج سلولی آمیلاز، 81  درصد کاتالاز، 71 درصد فعالیت پروتئاز، 61 درصد سلولاز، 39 درصد پکتیناز و 26 درصد زایلاناز بودند. بررسی‌های مورفولوژیکی قارچ‌های جدا شده نشان داد که برخی از این قارچ‌ها متعلق به جنس‌های فوزاریوم، آلترناریا و تریکودرما بودند. نتیجه­گیری: نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان داد که قارچ‌های اندوفیت­ جدا شده ازدو گیاه سلمه تره و فرفیون قادر به تولید انواع آنزیم های هیدرولیزی در شرایط آزمایشگاهی را داشتند. در این میان، حضور آنزیم های مهمی مانند سلولاز، پکتیناز و پروتئاز در تعدادی از جدایه ها، اهمیت نتایج این تحقیق را بیشتر میکند. با توجه به کاربرد وسیع این آنزیم­ها و اهمیتی که در صنایع مختلف دارند ، اهمیت این قارچ­ها و نیاز به بررسی بیشتر بر روی عملکرد آنزیمی آنها مشخص می گردد.    UR - https://jab.uk.ac.ir/article_2737.html L1 - https://jab.uk.ac.ir/article_2737_54a6a0be937ce2559c19d410a350f9b1.pdf ER -