Document Type : Research Paper
Authors
Abstract
Keywords
تغییر متابولیکی مسیر اکسیلیپین در پاسخ به تنش سرما در نخود
رضا معالی امیری1*، بهزاد صادقزاده2، یدالله فرایدی3
1دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2استادیار موسسه تحقیقات دیم مراغه
3مربی موسسه تحقیقات دیم مراغه
تاریخ دریافت: 28/03/1394، تاریخ پذیرش: 22/07/1394
چکیده
اکسیلیپینها، محصولات اکسیداسیون اسیدهای چرب غشا در جهت سازگاری به تنشهای زنده و غیرزنده محسوب میشوند. در این پژوهش تجمع میزان مالون دی آلدهید (بهعنوان شاخص خسارت غشا)، فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز (LOX)، آلن اکسید سینتاز (AOS) و میزان رونوشت ژنهای LOX، AOS و آلن اکسید سیکلاز (AOC) به کمک واکنش زنجیرهای پلیمراز در زمان واقعی (QPCR) در دو ژنوتیپ متحمل (Sel96Th11439) و حساس (ILC533) نخود (Cicer arietinum L.) زراعی تحت تنش سرمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 6 روز بررسی شد. تحت تنش سرما میزان مالون دی آلدهید بهطور معنیداری در ژنوتیپها افزایش یافت طوری که در ژنوتیپ حساس بیشترین افزایش در روز ششم اعمال تنش سرما (تا 57 درصد) مشاهده شد در حالیکه در ژنوتیپ متحمل پس از افزایش در روز اول تغییر معنیدار نداشت. این افزایش نسبی میزان مالون دی آلدهید در ژنوتیپ متحمل در روز اول تنش سرما احتمالا نقش انتقال سیگنال و القا مکانیسمهای دفاعی داشت. میزان فعالیت آنزیم LOX و AOS در تیمارهای زمانی تنش افزایش معنیدار نشان داد اگرچه این میزان در ژنوتیپ متحمل نسبت به ژنوتیپ حساس در سطح کمتری بود. بنابراین فعالیت مسیر اکسیلیپین تحت تنش سرما در نخود احتمالا منجر به تولید هورمون جاسمونیک اسید و در نتیجه تحریک و القا ژنهای دفاعی در گیاه شود. آنالیز بیان ژنهای LOX، AOS و AOC به کمک نرم افزار REST تایید کننده روند تغییر اجزای مسیر اکسیلیپین بود. بنابراین درجه تحمل به سرما در ژنوتیپ متحمل با کنترل میزان خسارتهای سلولی و فعالیت مسیر اکسیلیپین در ارتباط است.
واژههای کلیدی: بیان ژن، تنش سرما، اکسیلیپین، لیپوکسیژناز، آلن اکسید سینتاز.
مقدمه
توانایی گیاهان در افزایش تحمل به تنش سرما طی فرایند سازگاری[1] با تغییرات متعدد در بیان ژن، متابولیسم، فیزیولوژی و مورفولوژی همراه بوده که این تغییرات شامل افزایش یا کاهش بیان ژنها، کاهش یا توقف رشد، تغییر در ترکیب لیپیدی غشا، تغییر در ترکیب محلولهای سازگار (مثل پرولین و بتائین و پلیول و قندهای محلول) و افزایش آنتیاکسیدانهای آنزیمی و غیرآنزیمی سلول و بهطور کلی تغییر متابولیتهای اولیه و ثانویه هستند (Heidarvand and Maali 2013; Kazemi Shahandashti et al., 2014). این تغییرات، به طور مستقیم در تحمل به تنش درگیر بوده و بنابراین به عنوان عناصر فعال[2] در تحمل به تنشهای محیطی به خصوص تنش سرما محسوب میشوند. با این وجود سازگاری به سرما به محدوده وسیعی از سازوکارهای سلولی مربوط میشود و مشخص نیست که چند ژن در تعیین تحمل به سرما درگیر است (Rakei et al., 2016). بنابراین در بسیاری از موارد ارتباط منطقی بین تغییرات در سطح مولکولی این گروه با تغییرات فیزیولوژی و مورفولوژی وجود ندارد. اجزایی از سلول که عموماً به طور مستقیم تحت اثر نوسانات دمایی قرار دارند غشاها و پروتئینها هستند. اکسیداسیون اسیدهای چرب[3] واکنش متابولیک متداول در سیستمهای زنده در جهت سازگاری به تنشهای زنده و غیر زنده میباشد. محصولات حاصل از فرایندهای اکسیداسیون اسیدهای چرب در مجموع اکسیلیپین[4] نامیده میشوند که به طور عمده توسط آنزیم لیپوکسیژناز[5] (LOX)، آلن اکسید سینتاز[6] (AOS) و آلن اکسید سیکلاز[7] (AOC) کاتالیز میشوند. محصولات اولیه فعالیت آنزیم LOX، هیدروپروکسیدهای اسید چرب میباشند که از نظر واکنشی فعال بوده و قادر به تولید رادیکالهای آزاد و خسارت به غشا و مرگ سلولی هستند (Ble´e 2002). با این حال این هیدروپرکسیدها به طور سریع تبدیل به گروهی از اکسیلیپینهای پایدار شده که میتوانند فعالیتهای فیزیولوژیکی متعددی در سلول داشته باشند (Nemchenko et al., 2006). مسیر اکسیلیپین در گیاهان منجر به تولید اسید جاسمونیک[8] شده که به دلیل نقش هورمونی آن، تنظیم کننده مهم پاسخ به محرکهای درونی و بیرونی سلول است (Kazan 2015) بهطوری که بسیاری از پاسخهای دفاعی و نموی گیاهان با میزان فعالیت ژنهای این مسیر در سطح رونویسی و ترجمه تنظیم میشود (Santino et al., 2013). برخی تحقیقات نشان داده که جاسموناتها به طور غیر مستقیم موجب بیان برخی از ژنهای دفاعی در گیاهان میشوند(Bhardwaj et al., 2011). مشاهده شده که جاسموناتها در اثر ایجاد تنش در دو فاز پاسخ سریع در اوایل تنش و پاسخ دیر در مدتی پس از تنش افزایش مییابند (Heidarvand and Maali-Amiri 2013). آنها همچنین میتوانند تحریک کننده افزایش فعالیت دو آنزیم مهم در مسیر اکسیلیپین یعنی آنزیم LOX و آنزیم آلن اکسید سینتاز AOS در هنگام تنش در گیاه شوند (Wasternack 2007).
گیاه نخود (Cicer arietinum L.) به عنوان دومین لگوم خوراکی کشور، دارای تنوع مورفولوژیکی بالا ولی تنوع ژنتیکی ضعیف، حساس به سرما بوده و تحت تنش سرما تولید آن محدود میشود (Mantri et al., 2007). جلوگیری از این کاهش عملکرد (که حتی عملکرد را به 400 کیلوگرم در هکتار میرساند) نقش مهمی در رویارویی با افزایش جمعیت و تامین نیازهای پروتئینی در کشورهای فقیر و در حال توسعه دارد. با توجه به این که در نواحی جغرافیایی با خصوصیات آب و هوای مدیترانهای، کشت پاییزه گیاه نخود به دلیل حساسیت به سرما و کشت بهاره آن به دلیل خشکی آخر فصل از پتانسیل عملکرد مناسبی برخوردار نیست (Habibpour et al., 2012)، لذا شناخت عوامل و فرایندهایی که موجب بهبود عملکرد این محصول در مواجهه با تنشهای محیطی میشود، ضروری به نظر میرسد. همچنین مقایسه بین ژنوتیپهای مختلف این گیاه و اینکه چطور یک ژنوتیپ تحمل بالاتر و در نتیجه پایداری عملکرد بالاتری نسبت به ژنوتیپهای دیگر را دارد ما را در شناخت مکانیسمها و عوامل موثر در تحمل نخود به تنش و اتخاذ روشهای موثرتر برای بهبود تحمل یاری میدهد. سنجش میزان اثر عوامل مختلف در تحمل به تنشهای غیر زنده مانند سرما از روشهای متعددی از جمله اندازهگیری سطوح رونویسی ژنها و روشهای فیزیولوژیکی انجام میشود. بنابراین یافتن رابطه بین پاسخهای مختلف گیاه در سطوح ژنتیکی و فیزیولوژیکی حائز اهمیت بوده و به ارزیابی بهتر گیاه و همچنین درک بعضی از ساز وکارهای ت متابولیکی گیاه کمک میکند. در این پژوهش، میزان بیان ژنهای دخیل در مسیر اکسیلیپین به کمک واکنش زنجیرهای پلیمراز در زمان واقعی (QPCR[9]) و همچنین برخی پاسخهای فیزیولوژیکی گیاه نخود تحت تنش سرما چهار درجه سانتیگراد پس از یک، سه و شش روز اعمال تنش در ژنوتیپهای متحمل (Sel96Th11439) و حساس (ILC533) نخود کابلی ارزیابی شد.
مواد و روشها
مواد آزمایشی و تیمار سرما
بذور دو ژنوتیپ متحمل (Sel96Th11439) و حساس (ILC533) به تنش سرما نخود کابلی از موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور تهیه شد. بذور در محلول هیپوکلریت سدیم 10 درصد به مدت 10 دقیقه ضد عفونی شده و پس از شستشو 5 الی 10 بذر در پتری دیش بر روی کاغذ صافی و آب مقطر جوانه زدند. گیاهچهها به گلدان (نسبت ماسه، خاک رس و کود برگ 1:3:1) انتقال داده شد و در اتاقک رشد در گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران با شرایط نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی و شدت نوری 220 میکرو مول بر متر مربع بر ثانیه و دمای 23 درجه سانتیگراد و رطوبت 75 درصد به مدت 21 روز نگهداری شدند. بخشی از گیاهان در چنین شرایطی حفظ شده و بخشی دیگر به دمای 4 درجه سانتیگراد منتقل شد و به مدت 6 روز در آن دما نگهداری شد. نمونهبرداریها در روز اول، سوم و ششم تحت تیمار دمایی 4 درجه سانتیگراد انجام شد. نمونههای کنترل یا شاهد در دمای 23 درجه سانتیگراد با شرایط فوق الذکر قرار داشتند.
اندازه گیری میزان پراکسیداسیون سلولی بر اساس مالون دی آلدهید
میزان پراکسیداسیون ژنوتیپهای نخود براساس تجمع مالون دی آلدهید برگ با استفاده از تیوباربیتوریک اسید تعیین شد (Heath and Packer 1968). سیصد میلیگرم نمونه برگی از بخش میانی ساقه در 5 میلی لیتر بافر استخراج (1/0 مولار Tris-HCl، 6/7=pH) کوبیده شد تا یک محلول یکنواخت به دست آید. سپس سه میلیلیتر از این محلول با دو میلیلیتر محلول تیوباربیتوریک اسید حاوی اسید تری کلرواستیک در لوله آزمایش مخلوط شد و در حمام آب جوش (100 درجه سانتیگراد) به مدت 30 دقیقه قرار داده شد. پس از عبور از صافی یا سانتریفوژ با سرعت 5000 دور در دقیقه به مدت 10 دقیقه، چگالی نمونه در طول موج 532 نانومتر در دستگاه اسپکتروفتومتر Shimadzu160 (ساخت شرکت شیماتزو، شهر کیوتو ژاپن) تعیین شد. غلظت مالون دیآلدهید براساس فرمول زیر محاسبه شد که D اشاره به چگالی و E ضریب تمایز مولار (105×56/1 مول برسانتیمتر ) دارد.
اندازه گیری فعالیت آنزیم LOX
تمام مراحل استخراج بر روی یخ و بر اساس روش (Kazemi Shahandashti et al., 2013) انجام شد. برگها در داخل هاون چینی با استفاده از ازت مایع پود شدند. یک دهم گرم بافت برگ پس از پودر شدن توسط هاون در ازت مایع به فالکونهای 15 میلیلیتری انتقال داده شد و 2 میلی لیتر به آن بافر استخراج شامل محلول (1/0 مولار Tris-HCl، 5/8=pH)حاوی یک درصد پلی وینیل پیرولیدین[10] (PVP)، کلرید کلسیم (CaCl2) یک میلیمولار، 5 میلیمولار دی تیوتریتول[11] (DTT) و 15 درصد گلیسرول افزوده شد. پس از ورتکس نمونه و بافر استخراج، نمونهها به مدت 20 دقیقه و با سرعت g×11000 در دمای 4 درجه سانتیگراد سانتریفوژ شد. سپس مایع رویی به تیوب منتقل شده و از این عصاره برای سنجش فعالیت آنزیم LOX استفاده شد. محلول سوبسترا شامل 50 میلیگرم لینولئیک اسید یا لینولنیک اسید است که به 50 میلیگرم توئین 20 اضافه شد و با 10 میلی لیتر بافر Na2Hpo4 (7/8pH=) مخلوط شد و پس از بهم خوردن تحت اولتراسونیک قرار گرفت. محلول با اضافه کردن 20 میکرولیتر NaOH یک میلیمولار شفاف شد و با اضافه کردن بافر استخراج حجم آن به 25 میلی لیتر رسید. سنجش فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز به روش اسپکتروفتومتری و در دمای 25 درجه سانتی گراد اندازهگیری شد. نوع و میزان مواد استفاده شده شامل 2850 میکرولیتر بافر Na2HPO4، 150 میکرولیتر عصاره آنزیمی و 30 میکرولیتر سوبسترا بود و دستگاه اسپکتروفتومتر روی طول موج 234 نانومتر تنظیم شد.
اندازه گیری فعالیت آنزیم AOS
استخراج آنزیم بر اساس روش (Yang et al., 2011) انجام شد. یک گرم برگ پودر شده توسط نیتروژن مایع تهیه شده با 3 میلیلیتر از محلول استخراج شامل (بافر فسفات 50 میلی مولار، DDT 5 میلی مولار، PMSF 1/0 میلی مولار،2/7 pH=) مخلوط شد و مخلوط در g×12000 برای 20 دقیقه در دمای 4 درجه سانتیگراد سانتریفیوژ شد. محلول رویی جمع آوری و برای اندازه گیری میزان فعالیت آنزیم استفاده شد. مخلوط واکنش شامل 3 میلی لیتر بافر فسفات (7pH=)، 200 میکرولیتر محلول هیدرو پروکسید که شامل 4/0 میلیلیتر محلول لیپوکسیژناز 2/0 میلیلیتر از لینولنیک اسید (25 mM) و 10 میلی لیتر آب مقطر که برای 2 ساعت در دمای 30 درجه سانتیگراد انکوبه شد. محلول لیپوکسیژناز شامل یک میلیگرم آنزیم LOX (15000 واحد بر میلیگرم) در 10 میلیلیتر بافر برات با 9pH= میباشد. در نهایت به میزان 3 میلیلیتر از محلول واکنش دهنده را با 100 میکرولیتر از آنزیم استخراجی مخلوط و در طول موج 234 نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر میزان فعالیت آنزیم اندازه گیری شد.
استخراج RNA و ساخت cDNA
80 میلی گرم از بافت برگی که با کمک هاون چینی استریل به خوبی در نیتروژن مایع کوبیده شده بودند برای استخراج RNA کل به روش بایوزول استفاده شد (Kazemi Shahandashti et al., 2013). غلظت RNA پس از هر استخراج، با استفاده از دستگاه نانودراپ تعیین شد. همچنین جهت تعیین کیفیت RNA نیز مقدار 5 میکروگرم از هر نمونه روی ژل یک درصد آگارز، الکتروفورز شد. پس از اطمینان از کیفیت RNA و مشاهده باندهای مربوط به RNA ریبوزومی S18 و S28 تیمار آنزیمی DNase بر اساس روش پیشنهادی شرکت ترموساینتیفیک[12] برای تمامی نمونهها اعمال شد. دو میکروگرم RNA، یک میکرولیتر بافر، یک واحد (u) آنزیم DNaseI و 10 واحد آنزیم (u) RNase inhibitor مخلوط شدند و به مدت 30 دقیقه در دمای 37 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. سپس یک میکرولیتر EDTA به تیوبها اضافه شد و به مدت10 دقیقه در دمای 65 درجه سانتیگراد قرار داده شدند. تیوبها جهت نگهداری، در دمای80- درجه سانتیگراد قرار داده شدند. برای ساخت cDNA، از روش پیشنهادی شرکت ترموساینتیفیک برای تمامی نمونهها استفاده شد. طراحی آغازگرها با استفاده از نرم افزار Primer 3 انجام شد (جدول 1). در این تحقیق از دستگاه iQ5 شرکت بایورد[13] و کیت حاوی رنگ فلورسنت SYBR BioPars (دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان) برای ارزیابی کمی استفاده شد. بیست میکرولیتر مخلوط واکنش شامل 10 میکرولیتر مخلوط SYBR BioPars، یک میکرولیتر از هریک از آغازگرهای اختصاصی پیشرو و پسرو با غلظت 10 میکرومول، 3 میکرولیتر آب مقطر استریل و 5 میکرولیتر نمونه cDNA مورد بررسی بود. برای هر واکنش سه تکرار تکنیکی و دو تکرار بیولوژیکی در نظر گرفته شد. پس از آمادهسازی مخلوط واکنش، پلیت مورد نظر به دستگاه iQ5 منتقل شده و با شرایط زیر واکنش زنجیرهای پلیمراز انجام شد: 2 دقیقه در دمای 94 درجه سانتیگراد و 35 تکرار با چرخههای 10 ثانیه در دمای 95 درجه سانتیگراد، 10 ثانیه در دمای Tm آغازگر و 10 ثانیه در دمای 72 درجه سانتیگراد. بیان نسبی ژنها با روش –ΔΔCT2 محاسبه شد. به این صورت که هر تیمار با گیاهان کنترل مربوط به زمان خود مقایسه شد. جهت تجزیه دادهها از نرم افزار [14]REST استفاده شد.
تجزیه و تحلیل آماری
دادههای آزمایشی بر اساس آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی درسه تکرار به کمک نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت و میانگینها بر اساس آزمون چند دامنهای دانکن مقایسه شدند.
نتایج و بحث
تحقیقات گذشته نشان داده که ژنوتیپ متحمل Sel96TH11439 در مقایسه با ژنوتیپ حساس ILC533 دارای مکانیسمهای متمایزی در پاسخ به تنش سرما میباشد که برخی از آن احتمالا مرتبط با مسیر اکسیلیپین است (Heidarvand and Maali-Amiri 2013; Kazemi et al., 2014). اختلاف در تحمل به تنش سرما در دورههای طولانیتر[15] تنش بیانگر ظرفیت ژنتیکی و برنامهریزی مجدد ژنوم در ژنوتیپهای نخود میباشد (Khazaei et al., 2015). با توجه به نقش خسارتزایی تنش سرما به غشا سلولی از طریق خسارت به لیپیدها در این تحقیق میزان پراکسیداسیونغشا(MDA) به عنوان شاخص خسارت سلولی اندازهگیری شد (شکل 1).
جدول 1- توالیهای آغازگر استفاده شده در واکنش زنحیرهای پلیمراز در زمان واقعی (qPCR) تحت تیمارهای دمایی آزمایش.
Table 1- Primer sequences used in qPCR amplification of known chickpea genes undergoing thermal treatments.
Sequence (5´-3´) |
Protein |
Gene |
Accession number |
F: TCAGTACGCGAAAGCCAAAC |
Allen oxide synthase |
AOS |
AB095985 |
R: GTTTCAGGACCATTCGACCA |
|
|
|
F: GGCAGTACAAGCCTTCCAAA |
Lipoxygenase |
LOX |
AJ276265.1 |
R: GGCAGTACAAGCCTTCCAAA |
|
|
|
F: CTACGAATTGCCTGATGGAC |
Actin 1 |
Actin 1 |
EU529707.1 |
R: CCTCCTGAAAGGACGATGTT |
|
|
|
F: GGCTGTAACAGGAGGATCTGG |
Allen oxide cyclase |
AOC |
AB095986
|
R: TAGCAGCAGGAGAAGGCTCA |
|
|
|
آزمون مقایسه میانگین دادهها اختلاف معنیداری بین تیمارهای دمایی نشان داد که بیانگر تنوع بالقوه پاسخهای دفاعی گیاه تحت این شرایط بود به طوریکه تحت تنش سرما میزان MDA در ژنوتیپ متحمل پس از یک افزایش معنیدار در روز اول (تا 39 درصد)، تغییر معنیداری در روز سوم و ششم نشان نداد در حالیکه در ژنوتیپ حساس روند تغییر الگوی میزان این ترکیب با طولانیتر شدن دوره تنش افزایش پیدا کرده به طوری که در روز ششم تنش این میزان به بالاترین سطح خود (تا 57 درصد) رسید. تغییر میزان MDA در ژنوتیپهای نخود نشان میدهد که گیاه نخود تنش سرما را احساس کرده (Kazemi Shahandashti et al., 2014) و افزایش میزان MDA در این گیاه به معنی افزایش میزان خسارت سلولی در اثر افزایش میزان ROS می باشد (Heidarvand and Maali-Amiri 2013). با این وجود افزایش میزان ROS به نسبتهای کم طی مراحل اولیه تنش میتواند نقشهای دیگری علاوه بر القا خسارت سلولی از جمله نقش سیگنالرسانی سلولی داشته باشد (Nazari et al., 2012). در مراحل اولیه تنش میزان ROS سبب القا پاسخهای دفاعی در گیاه شده به این ترتیب میتواند در افزایش سازگاری و درجه تحمل نقش داشته باشد. بنابراین افزایش اولیه میزان ROS در ژنوتیپ متحمل میتواند سبب القا مسیر دفاعی در گیاه نخود شود (Habibpour et al., 2012)، در حالیکه عدم القا مسیرهای دفاعی در ژنوتیپ حساس سبب افزایش پیدرپی میزان ROS شدهاست. تحقیقات گذشته نشان داده که کاهش در میزان مالون دی آلدهید موجب پایداری بیشتر اسیدهای چرب غیر اشباع و تحمل بیشتر به تنش سرما می شود. چنین وضعیتی در تنش های محیطی دیگر از جمله تنش خشکی، شوری نیز به اثبات رسیده است (Maali-Amiri et al., 2007).
شکل 1- میزان مالون دیآلدئید (MDA) تحت تیمارهای دمایی آزمایش شامل شرایط کنترل (23 درجه سانتی گراد)، روز اول، روز سوم و روز ششم تنش سرما (4 درجه سانتی گراد) در ژنوتیپ متحمل Sel96Th11439 (ستون سیاه) و ژنوتیپ حساسILC533 (ستون خاکستری) گیاه نخود.
Figure 1- The malondialdehyde (MDA) content of the leaves of tolerant (Sel96Th11439) and susceptible (ILC533) chickpea genotypes (black and light gray bars, respectively) grown under control (23°C) and day 1, day 3 and day 6 of cold stress (4°C).
در گیاهان آنزیم LOX عمدتاً مسیر آنزیمی پراکسیداسیون لیپیدی را کاتالیز میکند (Berger et al., 2001). لینولئیک اسید پیشساز بیوسنتز جاسمونیک اسید است که به عنوان مولکولی نشاندار، مکانیسمهای دفاعی گیاه را فعال میکند. تجزیه نتایج اندازه گیری این آنزیم نشان داد که افزایش میزان این آنزیم در روز اول تنش سرما در دو ژنوتیپ متحمل و حساس در مقایسه با شاهد غیر معنیدار بود که نشان دهنده عدم تغییر الگوی فعالیت این آنزیم در تنشهای زمانی کوتاه مدت میباشد اما در روزهای سوم وششم تنش، الگوی فعالیت آنزیم سطح بالاتری را نشان داد (شکل 2). بااین وجود میزان فعالیت این آنزیم در تیمارهای زمانی تنش در ژنوتیپ متحمل نسبت به ژنوتیپ حساس در سطح کمتری (تا 5/2 برابر) تولید شد. به نظر میرسد اگرچه ژنوتیپ متحمل در روزهای سوم و ششم تنش فعالیت آنزیم بیشتری نسبت به روز اول تنش داشته اما این مسیر با اکسید کردن اسیدهای چرب غشا میتواند با خسارت به غشا سبب اختلال در فعالیتهای سلولی و مرگ سلول شود. بنابراین در ژنوتیپ متحمل برخلاف ژنوتیپ حساس، فعالیت آنزیم LOXو بهرهگیری از این مسیر جهت پاسخ به اثرات تنش ایجاد شده محدود بود (Porta and Rocha-Sosa, 2002; Cho et al., 2011). نتایج نشان داد که در گیاه نخود فعالیت آنزیم LOX به طور مستقیم مرتبط با خسارت سلولی القا شده توسط تنش سرما نبوده و بسته به ظرفیت ژنتیکی ژنوتیپ نخود با پاسخهای دفاعی نیز در ارتباط است. تحقیقات گذشته نشان داده که فعالیت آنزیم LOX سبب القا پاسخهای دفاعی به تنشهای زیستی و غیرزیستی شده است (Lim et al., 2015).
نتایج تجزیه وتحلیل فعالیت آنزیم AOS در هردو ژنوتیپ نشان داد که همانند فعالیت آنزیم LOX میزان تولید این آنزیم در روز اول در مقایسه با تیمار شاهد از تفاوت معنیداری برخوردار نبود اما در هر دو ژنوتیپ در روز سوم در مقایسه با روز اول افزایش معنیداری (77-70 درصد) در میزان فعالیت این آنزیم مشاهده شد و در روز ششم تنش، میزان فعالیت آنزیم AOS به بیشترین میزان خود رسید (شکل 3).
شکل 2- میزان فعالیت آنزیم لیپوکسیژناز (LOX) تحت تیمارهای دمایی آزمایش شامل شرایط کنترل (23 درجه سانتی گراد)، روز اول، روز سوم و روز ششم تنش سرما (چهار درجه سانتی گراد) در ژنوتیپ متحمل Sel96Th11439 (ستون سیاه) و ژنوتیپ حساسILC533 (ستون خاکستری) گیاه نخود.
Figure 2- The lipoxygenase (LOX) activity of the leaves of tolerant (Sel96Th11439) and susceptible (ILC533) chickpea genotypes (black and light gray bars, respectively) grown under control (23°C) and day 1, day 3 and day 6 of cold stress (4°C).
افزایش فعالیت این آنزیم برای ژنوتیپ حساس به طور معنیداری نسبت به ژنوتیپ متحمل در سطوح بالاتری (تا 170 درصد) قرار گرفت. با توجه به فعالیت آنزیمهای LOX و AOS در مسیر اکسیلیپین (Wasternack 2007) نتایج این آزمایش نشان میدهد که فعالیت شاخه AOS به عنوان شاخه اصلی مسیر اکسیلیپین تحت تنش سرما در نخود فعالیت کرده که میتواند احتمالا منجر به تولید هورمون جاسمونات و در نتیجه تحریک و القا ژنهای دفاعی در گیاه شود. تحقیقات گذشته نیز بیانگر فعالیت آنزیمهای LOX، AOS و AOC در سنتز جاسمونیک اسید میباشد (Pushpalatha et al., 2011).
شکل 3- میزان فعالیت آنزیم آلن اکسید سینتاز (AOS) تحت تیمارهای دمایی آزمایش شامل شرایط کنترل (23 درجه سانتی گراد)، روز اول، روز سوم و روز ششم تنش سرما (چهار درجه سانتی گراد) در ژنوتیپ متحمل Sel96Th11439 (ستون سیاه) و ژنوتیپ حساسILC533 (ستون خاکستری) گیاه نخود.
Figure 3- The allene oxide synthase (AOX) activity of the leaves of tolerant (Sel96Th11439) and susceptible (ILC533) chickpea genotypes (black and light gray bars, respectively) grown under control (23°C) and day 1, day 3 and day 6 of cold stress (4°C).
تجزیه دادهها به کمک نرم افزار REST نشان داد که بیان ژنهای LOX، AOS و AOCتحت تیمارهای زمانی اختلاف معنیداری داشت (شکل 4). اگرچه در ژنوتیپ متحمل با افزایش دوره تنش افزایش بیان این ژنها (تا حدود چهار برابر در مقایسه با کنترل) مشاهده شد ولیکن در ژنوتیپ حساس این افزایش میزان بیان در روز سوم و ششم تنش به مراتب بالاتر از ژنوتیپ متحمل بود (تا حدود نه برابر در مقایسه با کنترل). با توجه به روند الگوی بیان ژن، به نظر میرسد که شاخه AOS در گیاه نخود فعالتر از سایر مسیرهای اکسیلیپینی تلقی شده که احتمالا تایید کننده نتایج فعالیتهای آنزیمی LOX و AOS و تاکیدی بر القای برخی از پاسخهای دفاعی گیاه در برابر تنش میباشد. اختلاف بیان ژنهای lox، aos و aoc به موازات تغییر در فعالیت آنزیمهای مسیر اکسیلیپین تحت تنش برخی از پیچیدگیهای پاسخهای گیاه نخود را به تنش سرما نشان داد به طوری که تنظیم مسیر اکسیلیپین احتمالا در سطح رونویسی و پس از رونویسی کنترل میشود (Yang et al., 2011). دو ژنوتیپ متحمل و حساس واکنشهای متفاوتی به تنش سرما حتی در یک مسیر بیوشیمیایی نشان میدهند. این نتایج نشان میدهد که تحت تنش سرما افزایش فعالیت مکانیسمهای تخریب آنزیمها از یک طرف و کاهش فعالیت مکانیسمهای سنتز پروتئینی از طرف دیگر، سبب القا تغییرات در فعالیت متابولیتهای سلولی شده است. بنابراین چنین متابولیتهایی دارای نقش تنظیمی در گیاه نخود بوده و در طول دوره نمو گیاه و سازگاری با تنش سرما به عنوان مولکولهای سیگنال عمل میکنند (Wasternack 2007). تجزیههای انجام شده نشان داد که گیاه در روز نخست تنش توانسته که تاحدی پایداری خود را نسبت به تنش اعمال شده نشان دهد که این واکنش در ژنوتیپ متحمل به مراتب بهتر و از میزان تحمل بیشتری در برابر تنش برخوردار بود. به نظر میرسد در گیاهان حساس به تنش سرما مانند نخود نیز ظرفیت ژنتیکی متفاوتی وجود دارد که ارتباط مستقیم با سازگاری و مکانیسمهای متعدد فیزیولوژیکی بیوشیمیایی دارد که بایستی در جزئیات مورد مطالعه قرار گیرد. نتایج مرتبط با میزان ROS به عنوان ترکیباتی که در خسارت سلولی به ویژه غشا فعالیت دارند نیز تاکید کننده نتایج فوق بود. تحقیقات گذشته نشان داده که القا مسیر تولید جاسمونیک اسید سبب سنتز ترکیبات سلولی متعددی مانند مهارکنندههای پروتئینی، ترکیبات ضد میکروبی، آنتیاکسیدانها و متابولیتهای درگیر در تعادل ROS در سلول میشود (Gill et al., 2013) به طوری که افزایش میزان جاسمونیک اسید باعث کاهش میزان نشت الکترولیتی و در نتیجه افزایش پایداری غشا شده است (Paull and Rohrbach 1985). به طورکلی مسیر اکسیلیپینی در هنگام تنش سرما از طریق اکسیدکردن اسیدهای چرب غیراشباع غشا فعالیت میکند که در نهایت با تولید فیتوهورمون جاسمونیک اسید به عنوان سیگنال دفاعی منجر به القای برخی از پاسخ های دفاعی از جمله افزایش میزان ترکیبات فنلی گیاه میشود (Kazemi-Shahandashti et al., 2014). از طرف دیگر به نظر میرسد که این مسیر بیوشیمیایی روشی پرهزینه برای گیاه در مقابله با تنش میباشد به طوری که فعالیت زیاد این مسیر (در ژنوتیپ حساس) سبب خسارت به ساختار غشایی شد. تغییر همزمان الگوی فعالیت آنزیمهای مسیر اکسی لیپین و رونوشت این آنزیمها و مکانیسمهای دفاعی دیگر که با تغییر شاخص خسارت مرتبط است گویای آن است که بررسی این شاخصها ممکن است در ارزیابی ژنوتیپهای مختلف به تنش سرما بکار گرفته شود.
شکل 4- الگوی بیان ژن آلن اکسید سیکلاز (AOC) تحت تیمارهای دمایی آزمایش شامل شرایط کنترل (23 درجه سانتی گراد)، روز اول، روز سوم و روز ششم تنش سرما (چهار درجه سانتی گراد) در ژنوتیپ متحمل Sel96Th11439 (ستون سیاه) و ژنوتیپ حساسILC533 (ستون خاکستری) گیاه نخود.
Figure 4- The allene oxide cyclase (AOC) activity of the leaves of tolerant (Sel96Th11439) and susceptible (ILC533) chickpea genotypes (black and light gray bars, respectively) grown under control (23°C) and day 1, day 3 and day 6 of cold stress (4°C).
منابع
Berger S, Weichert H, Porzel A, Wasternack C, Kühn H, Feussner I (2001). Enzymatic and non-enzymatic lipid peroxidation in leaf development. Biochemistry Biophysics Acta 1533:266-76.
Bhardwaj PK, Kaur J, Sobti RC, Ahuja PS, Kumar S (2011). Lipoxygenase in Caragana jubata responds to low temperature, abscisic acid, methyl jasmonate and salicylic acid. Gene 483:40-53.
Blée E (2002). Impact of phyto-oxylipins in plant defense. Trends Plant Science 7:315-322.
Cho K, Han Y, Woo JC, Baudisch B, Klösgen RB, Oh S (2011). Cellular localization of dual positional specific maize lipoxygenase-1 in transgenic rice and calcium mediated membrane association. Plant Science 181:242-248.
Gill SS, Anjum NA, Hasanuzzaman M, Gill R, Trivedi DK, Ahmad I, Pereira E, Tuteja N (2013). Glutathione and glutathione reductase: a boon in disguise for plant abiotic stress defense operations. Plant Physiology and Biochemistry 70: 204-212.
Habibpour Mehraban F, Maali Amiri R, Nazari MR, Zeinali H (2012). Genotypic variability and physio-biochemical characteristics of Iranian black chickpea to cold stress. Romanian Agricultural Research 29: 121-130.
Heath RL, Packer L (1968). Photoperoxidation in isolated chloroplasts. 1. kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Archive of Biochemistry and Biophysics 125: 189-215.
Heidarvand L, Maali-Amiri R (2013). Physio-biochemical and proteome analysis of chickpeain early phases of cold stress. Journal of Plant Physiology 170:459-469.
Heidarvand L, Maali Amiri R, NaghaviMR, Farayedi Y, Sadeghzadeh B, Alizadeh K (2011). Physiological and morphological characteristics of chickpea accessions under low temperature stress. Russian Journal of Plant Physiology 58:157-163.
Kazan K (2015). Diverse roles of jasmonates and ethylene in abiotic stress tolerance. Trends in plant science 20: 219-229.
Kazemi M, Maali-Amiri R, Sadeghzadeh B, Ramezanpour SS (2014). Cold stress-induced physiological and biochemical changes in two chickpea genotypes. Genetic in the 3rd Millennium 12:3770-3777.
Kazemi-Shahandashti SS, Maali-Amiri R, Zeinali H, Khazaei M, Taleei AR, Ramezanpour SS (2014). Effect of short-term cold stress on oxidative damage and transcript accumulation of defense-related genes in chickpea seedlings. Journal of Plant Physiology 171:1106-1116.
Kazemi Shahandashti SS, Maali-Amiri R, Zeinali H, Ramezanpour SS (2013). Change in membrane fatty acid compositions and cold induced responses in chickpea. Molecular Biology Reports 40:893-903.
Khazaei M, Maali-Amiri R, Talei AR, Ramezanpour SS (2015). Differential transcript accumulation of dhydrin and beta-glucosidase genes to cold-induced oxidative stress in chickpea. Journal of Agricultural Science and Technology 17:725-734.
Lim CW, Han SW, Hwang IS, Kim DS, Hwang BK, Lee SC (2015). The pepper lipoxygenase CaLOX1 plays a role in osmotic, drought, and high salinity. Plant and Cell Physiology
Maali-Amiri R, Goldenkova-Pavlova IV, Yur’eva NO, Pchelkin VP, Tsydendambaev VD, Vereshchagin AG, Deryabin AN, Trunova TI, Los DA, Nosov AM (2007) Lipid fatty acid composition of potato plants transformed with the D12-desaturase gene from cyanobacterium. Russian Journal of Plant Physiology 54:600-606.
Mantri NL, Ford R, Coram TE, Pang ECK (2007). Transcriptional profiling of chickpea genes differentially regulated in response to high-salinity, cold and drought. BMC Genomics 8:303.
Nazari MR, Habibpour Mehraban F, Maali Amiri R, Zeinali Khaneghah H (2012). Change in antioxidant responses against oxidative damage in black chickpea following cold acclimation. Russian Journal of Plant Physiology 59:183-189.
Nemchenko A, Kunze S, Feussner I, Kolomiets M (2006). Duplicate maize 13-lipoxygenase genes are differentially regulated by circadian rhythm, cold stress, wounding, pathogen infection, and hormonal treatments. Journal of Experimental Botany 57: 3767-3779.
Paull RE, Rohrbach KG (1985). Symptom development of chilling injury in pineapple fruit (Ananas comosus). Journal of American Society Horticultural Science 110: 100-105.
Porta H, Rocha-Sosa M (2002). Plant lipoxygenases. Physiological and molecular features. Plant Physiology130:15-21.
Pushpalatha HG, Sudisha J, Geetha NP, Amruthesh KN, Shekar Shetty H (2011). Thiamine seed treatment enhances LOX expression, promotes growth and induces downy mildew disease resistance in pearl millet. Biologia Plantarum 55:522-527.
Rakei A, Maali-Amiri R, Zeinali H, Ranjbar M (2016) DNA methylation and physio-biochemical analysis of chickpea in response to cold stress. Protoplasma 253:61-76.
Santino A, Taurino M, De Domenico S, Bonsegna S, Poltronieri P, Pastor V, Flors V (2013). Jasmonate signaling in plant development and defense response to multiple (a) biotic stresses. Plant cell reports 32: 1085-1098.
Wasternack C (2007). Jasmonates: an update on biosynthesis, signal transduction and action in plant stress response, growth and development. Annual Botany 100:681-697.
Yang H, Liu H, Tang K, Huang W (2011). Role of lipoxygenase and allene oxide synthase in wound-inducible defense response of pea. Plant Physiology 58:238-247.
Metabolic change of oxylipin pathway in cold responses of chickpea plants
Maali-Amiri R.*1, Sadeghzadeh B.2, Farayedi Y.2
1Department of Agronomy and Plant Breeding, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran.
2Dryland Agricultural Research Institute, Ministry of Jihad-e-Agriculture Research and Education Organization
Abstract
Oxylipins the products of fatty acid oxidation, to acclimate biotic and abiotic stresses. In this study, we evaluate the effects of cold stress by measuring manlodialdehyde (as membrane damage index), the activity of lipoxygenase (LOX) and allene oxide synthase (AOS) enzymes, the levels of transcript LOX, AOS and allene oxide cyclase (AOC) genes using quantitative reverse-transcriptase polymerase chain reaction (qPCR) under cold stress (4°C) in tolerant (Sel96Th11439) and susceptible (ILC533) chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes. The data analysis revealed that under cold stress, MDA content significantly increased in both genotypes so that MDA content in susceptible plants was maximum on day 6 of cold stress ( by 57%) whereas in tolerant genotype, after an increase on day 1 of cold stress its content did not significantly change. Such increase in MDA content showed signaling role and induction of defense mechanisms in tolerant genotype. Under cold stress, the activity of LOX and AOS significantly increased in susceptible genotype compared to tolerant one. Therefore, the activity of AOS pathway, as main pathway of oxylipin was considered in chickpea under cold stress, indicating probably its role in creating jasmonates and induction of defense genes. The analysis of transcription level of LOX, AOS and AOC genes with REST software confirmed changes in oxylipin components. Thus degree of cold tolerance in tolerant plants was related with cell damages content and the activity of oxylipin pathway under cold stress.
Key words: Gene expression, Cold stress, Oxylipin, Allene oxide synthase.
* نویسنده مسئول: رضا معالی امیری تلفن: 09124190124 Email: rmamiri@ut.ac.ir
[1] Acclimation
[2] Functional element
[3] Fatty acids
[4] Oxylipin
[5] Lipoxygenase
[6] Allene oxide synthase
[7] Allene oxide cyclase
[8] Jasmonic acid
[9] Quantitative reverse-transcriptase polymerase chain reaction
[10] Polyvinylpyrrolidone
[11] Dithiothreitol
[12] ThermoScientific
[13]BioRAD
[14]Relative expression software tool
[15] Long term stress
* Corresponding Author: Maali-Amiri R. Tel: 09124190124 Email: rmamiri@ut.ac.ir