تجزیه و تحلیل عملکرد زنجیره تامین مواد غذایی یکپارچه با زنجیره بلوکی و بیوتکنولوژی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات، دانشگاه کالینگا، رایپور، هند.

چکیده

هدف: بین المللی شدن زنجیره تامین مواد غذایی (FSC) مشکلات قابل توجهی را برای سیستم غذایی ایجاد کرده است. این مشکلات شامل تقلب، امنیت، قابلیت اطمینان و کیفیت است که همگی ناشی از فقدان داده‌های منصفانه است. جهانی شدن، برخورد با این مشکلات را پیچیده‌تر و مشکل‌تر می‌کند، که باعث موفقیت بیشتر FSC می‌شود. بلاک چین (BC) نشان داده است که می‌تواند FSC را با استفاده از نقاط قوت خود تغییر دهد. تحقیقات زیادی هنوز در مورد استفاده از BC در FSC در حال انجام است، اما هنوز در مراحل اولیه است. این کار نگاهی دقیق به تمام تحقیقات قبلی دارد که در BC وFSCهای یکپارچه بیوتکنولوژی (BT-FSC) انجام شده است.
نتایج: بررسی منابع شناخته شده بخشی از این تحقیق بود. انتشارات از سال 2018 تا 2024 در این مطالعه گنجانده شد. پنجاه قطعه مورد بررسی قرار گرفت تا چیزهایی که BC را ممکن می‌سازد و جوانب مثبت و منفی آن را بیابند. بر اساس حقایق در این مطالعه، یک چارچوب نظری برای کمک به پذیرش BC در BT-FSC ایجاد شد.
نتیجه‌گیری: این بررسی نشان داد که مهم‌ترین چیزهایی که مردم را از استفاده از BC باز می دارد، مقیاس پذیری، تعامل، قیمت‌های بالاتر، دانش ناکافی و قوانین آن است. با ارائه اطلاعات مفید در مورد نحوه استفاده از BC در BT-FSC به آنچه قبلاً شناخته شده است اضافه می‌کند. این امر به سایر مشاغل مشاوره مبتنی بر شواهد در مورد چگونگی برنامه ریزی برای پذیرش BC ارائه می‌دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Analyzing the performance of blockchain and biotechnology (bt)-integrated food supply chains

نویسندگان [English]

  • Dev Ras Pandey
  • Nikita Pathrotkar
Department of CS & IT, Kalinga University, Raipur, India.
چکیده [English]

Objective
The Food Supply Chain (FSC) internationalization has caused significant problems for the food system. These problems include fraud, security, dependability, and quality, all caused by a lack of fair data. Globalization makes dealing with these problems more complex and complicated, which makes FSC more successful. Blockchain (BC) has shown that it can change FSC by using its strengths. Much research is still being done on using BC in FSC, but it is still in its early stages. This work takes a close look at all the previous research that has been done on BC and Biotechnology (BT) integrated FSCs (BT-FSC).
 
Results
A review using well-known sources was part of the research. Publications from 2018 to 2024 were included in the study. Fifty pieces were looked at to find the things that make BC possible and its pros and cons. Based on the facts in this study, a theoretical framework was created to help with the adoption of BC in the BT-FSC.
 
Conclusions
The poll found that the main things that stop people from using BC are its scalability, interaction, higher prices, inadequate knowledge, and laws. It adds to what is already known by giving helpful information about how BC is used in the BT-FSC. It provides other businesses with evidence-based advice on how to make plans for adopting BC.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biotechnology
  • Blockchain
  • Food Supply Chains
Ardra S, Barua MK (2023) Inclusion of circular economy practices in the food supply chain: Challenges and possibilities for reducing food wastage in emerging economies like India. Environ Dev Sustain 25(12), 13825-13858.
Bosona T, Gebresenbet G (2023) The role of blockchain technology in promoting traceability systems in agri-food production and supply chains. Sensors 23(11), e5342.
Brandín R, Abrishami S (2021) Information traceability platforms for asset data lifecycle: blockchain-based technologies. Smart Sustain. Built Environ 10(3), 364-386.
Ghotbaldini H, Mohammadabadi M, Nezamabadi-pour H, et al. (2019) Predicting breeding value of body weight at 6-month age using Artificial Neural Networks in Kermani sheep breed. Acta Scientiarum Anim Sci 41, e45282.
Katsikouli P, Wilde AS, Dragoni N, Høgh‐Jensen H (2021) On the benefits and challenges of blockchains for managing food supply chains. J Sci Food Agric 101(6), 2175-2181.
Kioskli K, Dellagiacoma D, Fotis T, Mouratidis H (2022) The supply chain of a Living Lab: Modelling security, privacy, and vulnerability issues alongside with their impact and potential mitigation strategies. J Wirel Mob Netw Ubiquitous Comput Dependable Appl 13(2), 147-182.
Krichen M, Ammi M, Mihoub A, Almutiq M (2022) Blockchain for modern applications: A survey. Sensors 22(14), e5274.
Mohammadabadi M, Kheyrodin H, Afanasenko V, et al. (2024) The role of artificial intelligence in genomics. Agric Biotechnol J 16 (2), 195-279.
Nabeesab Mamdapur GM, Hadimani MB, Sheik AK, (2019) The Journal of Horticultural Science and Biotechnology (2008-2017): A Scientometric Study. Indian J Inf Sources Serv 9(1), 76–84.
Najmi A, Ahmed W, Jahangir S (2023) Firm’s readiness for halal food standard adoption: assessing the importance of traceability system. J Islam Account Bus Res 14(8), 1451-1473.
Obeidat A, Yaqbeh R (2023) Business Project Management Using Genetic Algorithm for the Marketplace Administration. J Internet Serv Inf Secur 13(2), 65-80.
Oleksandr K, Viktoriya G, Nataliia A, et al. (2024) Enhancing Economic Security through Digital Transformation in Investment Processes: Theoretical Perspectives and Methodological Approaches Integrating Environmental Sustainability. Nat Eng Sci 9(1), 26-45.
Pour Hamidi S, Mohammadabadi MR, Asadi Foozi M, Nezamabadi-pour H (2017) Prediction of breeding values for the milk production trait in Iranian Holstein cows applying artificial neural networks. J Livestock Sci Technol 5 (2), 53-61.
Rana RL, Tricase C, De Cesare L (2021) Blockchain technology for a sustainable agri-food supply chain. Brit Food J 123(11), 3471-3485.
Surendar A, Saravanakumar V, Sindhu S, Arvinth N (2024) A Bibliometric Study of Publication-Citations in a Range of Journal Articles. Indian J Inf Sources Serv 14(2), 97-103.
Tayal A, Solanki A, Kondal R, et al. (2021) Blockchain‐based efficient communication for food supply chain industry: Transparency and traceability analysis for sustainable business. Int J Commun Syst 34(4), e4696.
Wu SR, Shirkey G, Celik I, Shao C et al. (2022) A review on the adoption of AI, BC, and IoT in sustainability research. Sustainability 14(13), e7851.
Yap CK, Al-Mutairi KA (2024) A Conceptual Model Relationship between Industry 4.0—Food-Agriculture Nexus and Agroecosystem: A Literature Review and Knowledge Gaps. Foods 13(1), e150.
Zoran G, Nemanja A, Srđan B (2022) Comparative Analysis of Old-Growth Stands Janj and Lom Using Vegetation Indices. Arch Tech Sci 2(27), 57-62.