بهینه‌سازی شرایط تولید اندوگلوکاناز باکتری‌های آکتینومیست جدا شده از کمپوست قارچ خوراکی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

2 استاد گروه بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

3 دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

باکتری‌های جنس آکتینومیست‌، تجزیه‌کنندگان خوبی در طبیعت بوده و از نظر کشاورزی حائز اهمیت‌ می‌باشند. این باکتری‌ها در کمپوست به فراوانی حضور دارند و منابع مهم تولید آنتی‌بیوتیک‌ها و آنزیم‌های خارج سلولی هستند. جدایه‌های آکتینومیست مورد مطالعه در این پژوهش از مراحل متفاوت کمپوست‌سازی قارچ خوراکی تهیه شده‌ و سپس جدایه‌ها مورد تجزیه و تحلیل میکروسکوپی، بیوشیمیایی و مولکولی قرار گرفتند و شناسایی شدند. برای اندازه‌گیری فعالیت اندوگلوکانازی جدایه‌ها، از روش اندازه‌گیری کربوکسی متیل سلولاز (CMC) استفاده شد. جهت بهینه‌سازی شرایط، pH‌های 7/5، 6، 5/6، 7 و 5/7 دماهای °C65-45 و زمان‌های واکنش 30، 60 و 90 دقیقه بررسی شد. دمای °C60 بهترین دمایی بود که آکتینومیست‌های مورد مطالعه، بالاترین فعالیت اندوگلوکانازی را نشان دادند. در این دما جدایه 19 با 289/0 واحد در‌ میلی‌لیتر فعالترین جدایه از نظر تولید اندوگلوکاناز بود. براساس نتایج مولکولی حاصل از بررسی شباهت جدایه ها با RFLP ژن 16SrRNA، اغلب جدایه‌ها از جنس استرپتومایسس بودند.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Optimizing the Condition for Endoglucanase Production in Actinomyces Isolates of Edible Mushroom Compost

نویسندگان [English]

  • Nafisseh Taghizadeh 1
  • Mohammad Farsi 2
  • Ali Pakdin 3
1
2
3
چکیده [English]

Actinomyces bacteria are the best parser microrganisms in environment and agriculture. These bacteria are frequent in compost and produce antibiotics & extracellular enzymes. In this study, some strains of actinomycetes were separated from different steps in composting process. After that, morphological, biochemical and molecular tests were performed for identification of them. Carboxy Methyl Cellulase assay was applied for endoglucanase activity. For optimizing conditions different treatments including pHs: 5.7, 6, 6.5, 7, 7/5, temperatures 45-65°C and times 30, 60 and 90 minutes were used. Optimum temperature for high endoglucanase activity was 60°C and isolate No.19 with 0.289 unit/ml showed the highest endoglucanase activity in this temperature. According to molecular result obtained from RFLP of 16SrRNA, most of actinomyces isolates were from streptomyces genus.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Actinomyces
  • Carboxy methyl cellulase
  • Enzyme Activity

Actinomyces, Carboxy methyl cellulase, Enzyme activity.

Aboul-Enein A, Abou elalla F, Serour E, Hussien T (2010). Purification and characterization of novel thermoactive cellulase thermophilic actinomycetes isolated from sample of Egypt. International Journal of Acadamic Research 2: 81-86.
Bergey DH, Holt JG (1994). Bergey's manual of determinative bacteriology. Lippincott Williams & Wilkins. 787 pages.
Bradford MM (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry 72: 248-254.
Chellapandi P, Himanshu MJ (2008). Production of endoglucanase by the native strain of Streptomyces isolated in submerged fermentation. Brazilian Journal of Microbiology  39: 122-127.
Cook AE, Meyers PR (2003). Rapid identification of filamentous actinomycetes to the genus level using genus-specific 16S rRNA gene restriction fragment patterns. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology 53:1907-1915.
Dashtban M, Maki M, Leung KT, Mao C, Qin W (2010). Cellulase activities in biomass conversion: measurement methods and comparison. Critical Reviews in Biotechnology. Early Online: 1-8.
Forbes BA, Sahm DF, Weissfeld AS (2002). Bailey and Scott’s diagnostic microbiology.11th ed. Mosby Publications.
George SP, Ahmad A, Rao MB (2001). Studies on carboxymethyl cellulase produced by an alkalothermophilic actinomycete. Bioresource Technology 77: 171-175.
Ghose TK (1987). Measurement of cellulase activities. Applied Chemistry 59(2):257-268.
Heck JX; Hertz PF; Ayub MAZ (2002). Cellulase and xylanase production by isolated Amazon Bacillus strains using soya been industrial residue based solid-state cultivation. Brazilian Journal Microbiology 33: 213-218.
Jang HD, Chen KS (2003). Production and characterization of thermostable cellulases from Streptomyces transformant T3-1. World Journal of Microbiology & Biotechnology 19: 263-268.
Jaradat Z, Dawagreh A, Ababneh Q, Saadoun I (2008). Influence of Culture Conditions on Cellulase Production by Streptomyces Sp. (Strain J2). Jordan Journal of Biological Sciences 1:141-146.
Miller GL (1959). Use of Dinitrosalicylic acid reagent for determination of  reducing suger. Analytical Chemistry 31: 426-428.
Schaad NW (1988). Laboratory guide for indentification of palnt pathogenic bacteria. APS press. USA.
Schrempf H, Walter S (1995). The cellulolytic system of Streptomyces retyiculi. International Journal Macromolecules 15: 353-355.
Seong CN, Choi JH, Baik KS (2001). An improvement selective isolation of rare actinomycetes from forest soil. Journal  of Microbiology 39:17-23.
Weisburg WG, Barns SM, Pelletier DA, Lane DJ (1991). 16S ribosomal DNA amplification for phylogenetic study. Journal of Bacteriology 173: 697-703.
Zahrei S, Zamani M, Motalebi M, Babaei A (2005). Cloning, sequencing and specification gene and cDNA of beta 1,4 endoglucanase in Tricoderma reesei. Iranian Journal of Biology 18: 129-140.